A kutya nyalakodása

Állati vezetők
2016-09-04
A kutyák epilepsziájáról
2017-03-18
 
A kutyafélék nyalakodó viselkedése számos különböző funkcióval bír. A viselkedés jelentőssége és szerepe nem csak az egyes fajok között térhet el, hanem a korral is változik. Különösen a társként tartott kutyák esetében nyer e viselkedésforma különböző jelentést.

Az idősebb kutyakölyköknél megfigyelhető, hogy testük nyalogatásával tisztogatják magukat. A kölykök saját testük tisztán tartása mellett hajlamosak alomtársaikról is gondoskodni, és egyes nehezen elérhető testrészek – fülek, pofa, hát – kölcsönös nyalogatása figyelhető meg. Ez a kölcsönösség számos szociális funkcióval bír. A kétoldalú nyalogatásnak, mint kommunikációs jelzésnek, fontos szerepe van az alomtársak közötti szociális kapcsolatok erőssítésében is.
Idővel a nyalakodó viselkedéshez új jelentés társul. A vadon élő kutyaféléknél, köztük a farkasoknál is, a kölyköknél megjelenő üdvözlő viselkedés fontos része a vadászatról visszatérő felnőtt állat szájának (pofájának) nyalogatása. A száj nyalogatása táplálékkérő viselkedés, amely során a kölykök a táplálék visszaöklendezésére serkentik a felnőtt egyedeket. A visszaöklendezett, előemésztett táplálék segíti a kölyköket abban, hogy az anyatejről fokozatosan átálljanak a szilárd táplálék fogyasztására.

Viszonylag kevés megfigyelés szól a kutyák szülői gondoskodásáról. A táplálék visszaöklendezése a házi kedvencként tartott egészséges kutyák esetében sokkal ritkábban figyelhető meg, mert a háziasítás során a viselkedés jelentősége csökkent, és a szukát, és kölykeit a gazdák bőven ellátják táplálékkal. A visszaöklendezés azonban ma is a kutya viselkedési repertoárjának része, hiszen vadon élő szukák esetében a regurgitáció jellegzetes viselkedés a kölykök nevelése idején.

Ahogy a kölykök nőnek, a szájnyalogatás ritualizálódik. A behódoló egyed a rangban felette álló társ szájának nyalogatása mellett egyéb szubmisszív viselkedési jegyeket is mutat (aktív behódolás), míg domináns partner sosem viszonozza a szájnyalást.

A kutyák nemcsak fajtársaik, de az emberek felé is mutatnak nyalakodó viselkedést. Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a kutyák számára az emberi bőr finom ízű, aminek oka lehet az esetlegesen tenyerünkön maradt ételmaradék, vagy akár a bőr sós íze.

A nyalogatás azonban leginkább az üdvözlő viselkedés részeként jelenik meg, amely leginkább az ember szája felé irányul. A nyalogatást az ember ugyan nem jutalmazza előemésztett ételmaradékkal, azonban sokunk egy bájos gesztusnak véli, amelyre hasonló módon reagál. A szájnyalást azonban az is erősíti, hogy a kutya táplálékának zömét, mégis csak az embertől kapja. Ennélfogva a kutyák esetében az ember szájának megnyalása részben táplálékkérő viselkedés, részben pedig szociális jelzés, amely célja a kapcsolat megerősítése. Néhány speciális esetben az emberfelé mutatott szájnyalás, a farkasokhoz hasonlóan, a kutyánál is megjelenhet, mint az aktív behódoló viselkedés szerves része.


http://childrensmd.org/browse-by-age-group/newborn-infants/kiss-your-dog-kiss-your-baby-but-not-together/

http://childrensmd.org/browse-by-age-group/newborn-infants/kiss-your-dog-kiss-your-baby-but-not-together/

 
Írta: Miklósi Bernadett
 

Comments are closed.

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →