A kutyafitnesz a gyakorlatban

 
Különböző módszerek a koordinációs eszközök bemutatására:

A kutyafitnesz tréningeket - főleg kölyökkutyák esetében, amelyek kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, illetve mozgásuk is még kiegyensúlyozatlanabb - érdemes valamilyen nagyobb felület megismertetésével kezdeni. Erre kitűnőek például a habszivacsból készülő tárgyak (pl. FITPAWS Balance Pad).
 
 
A habszivacs megismertetése különböző módszerek mentén történhet. Az alább felsorolt módszerek mindegyike pozitív megerősítésen alapul. A habszivacs bemutatásával az a célunk, hogy a kutya idővel magabiztosan mozogjon, szívesen tartózkodjon a céltárgyon. Az új felület megismertetéséhez a klikker kiképzés különböző tanítási technikái közül választhatunk. A megvezetés technikája általában gyorsabb eredményt hoz, illetve segítségével szabályozható a kutya mozgásának sebessége. A formálás tanítási technikája lehetővé teszi egy adott viselkedés lépésről lépésre való kialakítását, így a kutya izmozata kellőképpen fel tud készülni az egyes gyakorlatokra, emellett a kutya fejében pontos kép rakódik össze a feladatról. Bármelyik módszert is választjuk, az adott technika eredményességét meggyorsíthatjuk, ha a tréninget megelőzőleg jutalomfalattal szórjuk meg a habszivacsot, így az illatozó kellék már magában felhívhatja a kutya figyelmét.
 
 
 
 
Étel jutalom mellett különböző kutyajátékokkal is motiválhatjuk a kutyát. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a kutyával mindig akkor játszunk, ha fent van a habszivacson. Ha esetleg a kutyánk kezdetben bátortalan, nem akar egyből rámenni a szivacsra, akkor legyünk vele türelmesek, kezdetben játszunk csak az eszköz közelében, majd szép fokozatosan csalogassuk a habszivacsra.
Hasznos trükk egy target (pl. egérpad) megismertetése a kutyával, amelyet rátehetünk a habszivacsra, illetve a későbbiekben akár a koordinációs kellékekre is. A kutyának megtanítjuk, hogy vezényszóra érintse a targetet, és lehetőleg egy kis ideig tartózkodjon is rajta. Ha ez megy a kutyának, akkor a céltárgyat ráhelyezhetjük a habszivacsra, majd idővel a targetet fokozatosan eltávolíthatjuk (erre jó taktika lehet, ha elkezdjük egyre kisebb darabokra vágni a targetet).
A habszivacs megismertetése közben a kutya megtanulja, hogy nemcsak szilárd felület létezhet. Ha a kutya már szívesen, magabiztosan mozog a habszivacson, akkor elkezdhetjük a különböző koordinációs (pl. masszázs félgömb, koordinációs párna) kellékek bemutatását. Következő lépésként a habszivacs pontos helyére tegyük le a koordinációs kelléket, majd az eszközök bemutatását szintén a fent említett technikák valamelyikével végezzük (lásd videó).
 
 

 
 
Hasznos tudnivalók:

• Fontos, hogy a kutya habitusához, motiváltságához mérten válasszunk a különböző kiképzési technikák közül. Magas motiválhatóság, lendületes temperamentum mellett inkább a megvezetés technikája ajánlott, hogy a kutyák mozgásának sebességét kontrollálni lehessen.

• A kiválasztott motivációs eszköz nem megfelelő, ha a kutyát túlságosan, vagy alig érdekli.

• A megvezetés technikája során a kezünket lassan mozgassuk a kutya orra előtt, és hagyjuk, hogy a kutya magától érezzen rá a számára kényelmes, és magabiztos mozgásformára.

• A kutyafitnesz feladatok gyakorlásakor nem a gyorsaság a cél. A hirtelen vett mozdulatok során a kutya megsérülhet, így szigorúan tilos a kutya kellékeken történő gyors mozgatása.

• A tréningek a különböző testhelyzetek, trükkök felvételéről, és kitartatásáról szólnak, miközben erősödnek a kutya izmai (mélyizmai), amelyek segítségével többek között fejleszthető a kutya álló-, és koordinációs képessége.
 
 

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →