A kutya nyalakodása

A kutyafélék nyalakodó viselkedése számos különböző funkcióval bír. A viselkedés jelentőssége és szerepe nem csak az egyes fajok között térhet el, hanem a korral is változik. Különösen a társként tartott kutyák esetében nyer e viselkedésforma különböző jelentést.
Az idősebb kutyakölyköknél megfigyelhető, hogy testük nyalogatásával tisztogatják magukat. A kölykök saját testük tisztán tartása mellett hajlamosak alomtársaikról is gondoskodni, és egyes nehezen elérhető testrészek – fülek, pofa, hát – kölcsönös nyalogatása figyelhető meg. Ez a kölcsönösség számos szociális funkcióval bír. A kétoldalú nyalogatásnak, mint kommunikációs jelzésnek, fontos szerepe van az alomtársak közötti szociális kapcsolatok erősítésében is.
Idővel a nyalakodó viselkedéshez új jelentés társul. A vadon élő kutyaféléknél, köztük a farkasoknál is, a kölyköknél megjelenő üdvözlő viselkedés fontos része a vadászatról visszatérő felnőtt állat szájának (pofájának) nyalogatása. A száj nyalogatása táplálékkérő viselkedés, amely során a kölykök a táplálék visszaöklendezésére serkentik a felnőtt egyedeket. A visszaöklendezett, előemésztett táplálék segíti a kölyköket abban, hogy az anyatejről fokozatosan átálljanak a szilárd táplálék fogyasztására.
Viszonylag kevés megfigyelés szól a kutyák szülői gondoskodásáról. A táplálék visszaöklendezése a házi kedvencként tartott egészséges kutyák esetében sokkal ritkábban figyelhető meg, mert a háziasítás során a viselkedés jelentősége csökkent, és a szukát, és kölykeit a gazdák bőven ellátják táplálékkal. A visszaöklendezés azonban ma is a kutya viselkedési repertoárjának része, hiszen vadon élő szukák esetében a regurgitáció jellegzetes viselkedés a kölykök nevelése idején.

Ahogy a kölykök nőnek, a szájnyalogatás ritualizálódik. A behódoló egyed a rangban felette álló társ szájának nyalogatása mellett egyéb szubmisszív viselkedési jegyeket is mutat (aktív behódolás), míg domináns partner sosem viszonozza a szájnyalást.

A kutyák nemcsak fajtársaik, de az emberek felé is mutatnak nyalakodó viselkedést. Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a kutyák számára az emberi bőr finom ízű, aminek oka lehet az esetlegesen tenyerünkön maradt ételmaradék, vagy akár a bőr sós íze.

A nyalogatás azonban leginkább az üdvözlő viselkedés részeként jelenik meg, amely leginkább az ember szája felé irányul. A nyalogatást az ember ugyan nem jutalmazza előemésztett ételmaradékkal, azonban sokunk egy bájos gesztusnak véli, amelyre hasonló módon reagál. A szájnyalást azonban az is erősíti, hogy a kutya táplálékának zömét, mégis csak az embertől kapja. Ennélfogva a kutyák esetében az ember szájának megnyalása részben táplálékkérő viselkedés, részben pedig szociális jelzés, amely célja a kapcsolat megerősítése. Néhány speciális esetben az emberfelé mutatott szájnyalás, a farkasokhoz hasonlóan, a kutyánál is megjelenhet, mint az aktív behódoló viselkedés szerves része.

Írta: Miklósi Bernadett

https://childrensmd.org/browse-by-age-group/newborn-infants/kiss-your-dog-kiss-your-baby-but-not-together/