A combcsont fejének elhalását okozza, főleg kistestű kutyákban

A betegség általában fiatal kistestű kutyák (Yorkishire Terrier, West Highland White Terrier) öröklött betegsége, de okozhatja még a láb vagy a csípő sérülése, baleset után is.

A betegség általában fokozódó sántasággal kezdődik, a kutya nem terheli a végtagját. Ez a vezető tünet. Szorítkozhat csak az egyik lábra, de gyakori, hogy mindkét lábon jelentkeznek a tünetek, főleg fiatal kutyákon, 5-12 hónapos korban. A fizikális vizsgálatnál feltunő a csípő mozgékonyságának csökkenése, az izmok sorvadása és a láb rövidülése a másik oldalihoz képest. Pontos diagnózist röntgen vizsgálattal szokták megállapítani. Általában egyoldalon jelentkezik a betegség, de minden 8 eset közül egyben kétoldali a betegség.

A betegség műtétileg orvosolható, a combcsont fejének és nyakának eltávolításával. Ezt nevezik femoral head an neck osteotomiának is (FHO). Mivel ez a betegség főleg kistestű kutyáknál fordul elő, nem kell protézist beültetni, nagyobb testű kutyában azonban nélkülözhetetlen a csípőízület pótlása.


http://hungaropet.com/gazditudasbazis/2009/04/01/a-combcsontfej-elhalasa-legg-perthes-kor/