A porckorongbetegségek kialakulásának két fő formája ismert.

Az egyik esetben egy trauma (pl. autóbaleset) okozta gerincsérülés idézhet elő hirtelen kialakuló bénulásos tüneteket egy akár teljesen egészséges porkorongokkal rendelkező kisállatnál is.

A másik esetben, a porckorong lassan megy tönkre, rugalmasságát és víztartalmát fokozatosan elveszítve, egyre jobban kitüremkedve a gerinccsatorna felé, majd végül a sérült porckorong egy része sérvként kitüremkedve (Discus hernia), vagy kizáródva okozhat az egyre nehezebben mozgó kisállatnál akár hirtelen bénulásos tüneteket. Leggyakrabban a hátágyéknál jelentkezik, de előfordulhat a nyaki szakaszon is.

A legtöbb kutya 3 és 7 éves kora között esik áldozatul ennek a kórképnek. Ez a hirtelen bekövetkező esemény valószínűsíthetően genetikai okokra is visszavezethető. Bizonyos fajták, mint a tacskó, uszkár, pekingi palotakutya, lhasa apso, német juhász, dobermann és cocker spániel nagyobb hajlamot mutatmak a megbetegedésre.

Tünetek: Hátágyéki porc korongkitüremkedés esetén púposított hátat, kötött hátizmokat, esetleg sántítást vagy ügyetlen hátulsó végtagokat látunk. Hátágyéki porckorongsérv esetén erős fájdalmat, hátulsó végtagbénulást, esetleg húgyhólyagbénulást és következményes vizeletürítési problémákat. deszkakemény hátizmokat és hasfalat, bőrtúlérzékenységet találunk. Nyaki porckoronprobléma esetén kötött nyakizmokat ás mellső végtagproblémákat látunk.


http://www.haziallat.hu/kutya/betegseg-gyogyitas/kutya-porckorongserv/5562/


http://hungaropet.com/gazditudasbazis/2009/03/01/degenerativ-porckorong-betegseg/