Fontos tudnivalók:

• Az adott vizsgagyakorlat a „Feladat kezdődik!” felszólító mondattal kezdődik

• A kutya csak a feladatok között („Feladat vége!” mondat elhangzását követően) jutalmazható

Szociális (pl. szóbeli dicséret, simogatás) dicséret a feladatok után bármikor adható (kivétel: lábnál követésnél feladata, ahol a kutya feladat közben is jutalmazható szóbeli dicsérettel)

• Az egyes feladatok végrehajtásához használt vsz/kézjel maximum egyszer ismételhető

Kettőnél több vsz/kézjel használata pontlevonással jár

• A feladatok közül mindössze egyet lehet (teljesen elölről) ismételni, és az ismételt gyakorlatnál az elérhető maximum pontszám az eredeti pontszám fele
 
 
A vizsgázandó páros kizárólag egy ajtószabály teljesítését követően léphet a pályára.

1. Szemkontaktus (5 pont):
A kutya a gazdával (G) szemben ül. A kutya és a G között a távolság kb. 0,5 méter. A G szemkontaktus kér a kutyától. A kutyának a szemkontaktust 8 mp-ig kell tartania. A kutya a pozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

2. Alappozíciók felvétele hangjelekre (5 pont):
A kutya a G-val szemben áll. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G leülteti, lefekteti, majd felülteti a kutyát kizárólag vezényszavakat használva. A kutyának az egyes alappozíciókat minimum 3 mp-ig kell tartania. A G-nak úgy kell leültetnie a kutyát, hogy az utána kényelmesen lefekhessen, anélkül hogy a G hátralépne. A kutya az utolsó alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

3. Alappozíciók felvétele kézjelekre (5 pont):
A kutya a G-val szemben áll. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G leülteti, lefekteti, majd felülteti a kutyát kizárólag vezényszavakat használva. A kutyának az egyes alappozíciókat minimum 3 mp-ig kell tartania. A G-nak úgy kell leültetnie a kutyát, hogy az utána kényelmesen lefekhessen, anélkül hogy a G hátralépne. A kutya az utolsó alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

4. Állásból fekszik (5 pont):
A kutya a G-val szemben (vagy a G mellett) áll, vagy halad. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G a kutyát álló testhelyzetből, vagy mozgásban lefekteti a kutyát kizárólag vsz-t használva. A kutyának az alappozíciót minimum 3 mp-ig ki kell tartania. A kutya az alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

5. Állítás (5 pont):
A kutya ül, vagy fekszik (szabadon választható) a G-val szemben, vagy mellette. A G felállítja a kutyát. Kézjel, és hangjel is használható. A kutyának a pozíciót minimum 3 mp-ig kell tartania (fél pontszámért megengedett, hogy a kutya végig a gazda tenyerét érintse). Az állítás a fókusz tréninggel (jutalomfalat nélkül) technikájával is megoldható. A kutya az alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

6. Helyben maradás ülve (5 pont):
A kutya ülő testhelyzetben van. A G 10 méterre eltávolodik, és ott 30 mp-ig vár, majd visszamegy a kutyához. A kutya a pozíciót csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el. A feladatot vezénylés segíti.

7. Helyben maradás fekve (5 pont):
A kutya fekvő testhelyzetben van. A G 20 méterre eltávolodik, és ott 1 percig vár, majd visszamegy a kutyához. A kutya a pozíciót csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el. A feladatot vezénylés segíti.

8. Helyben maradás ülő-, és fekvő testhelyzetben, a kutya megkerülésével (5 pont):
A kutya ülő-, majd fekvő testhelyzetben van. A G mind a két alappozícióban, mind a két irányból megkerüli a kutyát. A kutya a fejét fordíthatja, a csípőjét áthelyezheti a kerülések alatt, azonban mellkasával, testével nem fordulhat a G irányába. A G és a kutya közötti távolság a kerülések alkalmával nem lehet több, mint 1 méter. Az összetett feladat alatt maximum két “Marad!” vsz használható.

9. A kutya szabályos behívása helyben maradásból (5 pont) I.:
A G helyben hagyja a kutyát (ülve, vagy fekve - szabadon választható), eltávolodik tőle 10 méterre, majd szembe fordul vele, és behívja. A kutyának először a G elé kell beülnie („Hozzám!”), majd onnan a G megkerülésével felvennie az alapállást (németes beülés). A G minimális kézjellel segítheti a szembőli beülést, illetve a németes beülés végét. A kutya az alapállást csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el.

10. A kutya behívása helyben maradásból (5 pont) II.:
A G helyben hagyja a kutyát (ülve, vagy fekve, szabadon választható), eltávolodik tőle 10 méterre, majd szembe fordul vele, és G behívja a kutyát. A kutyának szemből, egyből fel kell vennie az alapállást (csehes beülés). A kutya az alapállást csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el.

11.. Lábnál követés pórázon, megállásokkal, irányváltásokkal, hátraarccal, és alappozíciók felvételével (10 pont):
A feladat alapállás felvételével indul, és zárul. A páros 10 normál lépést tesz előre, majd megáll (alapállás felvétele). Ezt követően ismét 10 normál lépést tesz előre, majd jobbra fordul. A fordulást követően a páros ismét 10 normál lépést tesz előre, majd megáll, és a gazda lefekteti, majd felülteti a kutyát. Ezt követően ismét 10 lépést tesz előre, majd csinál egy hátraarcot. A hátraarcot követően a páros visszasétál normal tempóban 10 lépést, majd balra fordul, és 20 lépést követően megáll. A feladat végrehajtását vezénylés segíti. .

Pontozás:
• A feladatra maximum pontszám akkor adható, ha a kutya a fejét a lábnál követés alatt végig a G irányába fordítja, megfelelő közelséget tart, és a pozíciókat pontosan, vsz-kra teljesíti
• A feladat közben szociális jutalom bármikor adható
• A feladatra 5 plusz pont adható, ha a feladat alatt a G kezei végig a teste mellett szabályosan mozognak (ebbe nem tartozik bele a csípőre-, illetve a hátra tett bal kéz)
• A G-nak kötelessége jelezni (vsz-val) a kutyának az elindulásokat

 
 
Dia1


 
 
12. Szabadon követés, megállással, hátraarccal, lassú lépéssel (10 pont):
A feladat alapállás felvételével indul, és zárul. A páros 10 normál lépést tesz előre, majd megáll (alapállás felvétele). Ezt követően ismét 10 normál lépést tesz előre, majd csinál egy hátraarcot. A hátraarcot követően visszafelé 5 normál-, majd 5 lassú lépés következik. Az ütemváltást végül 10 normál lépés követi, és végül a páros megáll. A feladat végrehajtását vezénylés segíti.

Pontozás:
• A feladatra maximum pontszám akkor adható, ha a kutya a fejét a lábnál követés alatt végig a G irányába fordítja, megfelelő közelséget tart, és a pozíciókat pontosan, vsz-kra teljesíti
• A feladat közben szociális jutalom bármikor adható
•A feladatra 5 plusz pont adható, ha a feladat alatt a G kezei végig a teste mellett szabályosan mozognak (ebbe nem tartozik bele a csípőre-, illetve a hátra tett bal kéz)
•A G-nak kötelessége jelezni (vsz-val) a kutyának az elindulásokat, illetve az ütemváltást

13. Apport (5 pont):
A G kidob egy játékot (minimum 5 méterre). A játékot a kutyának vagy a G kezébe kell adnia, vagy le kell tennie a G elé vsz-ra. A feladat alatt maximum 4 vsz (2x ”Hozd!” + 2x “Kérem!”/”Tedd le!”) használható. A feladat megkezdése előtt a G-nak 10-15 mp-re van arra, hogy ráhergelje a kutyát a zsákmányra (ezt természetesen nem kötelező kihasználni).

14. Előre küldés (5 pont):
A feladat alapállás felvételével indul. A G kiküldi a kutyát a bójához. A kutyának orral kell érintenie a bóját.
A bója 5 méterre van a párostól.

15. Élelem megtagadás (5 pont): A kutya laza pórázon (1,2 m-es fix póráz) sétál a gazdával. A páros egy rejtett, földre kihelyezett csalik mellett halad el. A kutya a csalit megnézheti, messziről felé szagolhat, azonban nem nyalhat bele, eheti meg. A G semmiféle figyelmeztetést nem adhat a kutyának. A kutya bármiféle figyelmeztetése súlyos pontlevonással jár.

16. Szabadon választható két trükk (5 pont):
A G két trükköt kér a kutyától. A trükk lehet saját test akciós, vagy tárgy manipulációs gyakorlat is. A trükkök bemutatásához a G használhat vsz-t, és/vagy kézjelet is.

17. Behívás, tenyérre bökés (5 pont):
A kutya behívása zavaró inger mellől (pl. kutyák mellől elhívás). A behívást követően a kutyának annyira kell megközelítenie a G-t, hogy az egy tenyérre bökést tudjon kérni anélkül, hogy a kutya felé lépne. A behívó vsz maximum kétszer mondható. A kutya a G-t a feloldó vsz hallatáig nem hagyhatja el.

18. Kutyakommunikációs helyzetek felismerése (5 pont):
A G 10 kutyakommunikációs helyzetet ábrázoló kép közül húz hármat. A G-nak a képen látható interakcióról, a kutyák belső állapotairól, illetve a lehetséges kimenetelekről kell beszélnie.

A vizsgaszabályzatot összeállította: Miklósi Bernadett