A kutyafitneszről

 
Bevezetés:

A kutyafitneszbe tartozik minden olyan gyakorlat (alappozíciók, trükkök), amellyel egy egészséges kutya egyensúlyérzékelése, testtudatossága, - hajlékonysága, illetve az izmoltság szempontjából a gyengébb testrészek erőssége fejleszthető. A kutyafitnesz gyakorlatai általában speciális kellékeken (pl. koordinációs diszkeken, -párnákon, masszázs félgömbökön) történnek.
 
 
Milyen hatásai vannak a kutyafitnesznek?
A kutyafitnesz speciális feladatain keresztül különböző mélyizmok aktivizálódnak. A mélyizmok olyan izomcsoportok, amelyek általában nem láthatóan a felső izomcsoportok alatt helyezkednek el, közel a csontokhoz, ízületekhez. A mélyizmok fő feladata az ízületek stabilizálása a különböző egyensúlyi helyzetekben. Emellett a mélyizmok erősítésével, és nyújtásával csökkenthető egy rossz lépés, vagy egy hirtelen mozdulatból származó baleset bekövetkezésének az esélye.

Miért szeretjük a kutyafitneszt?
A kutyák többségét csupán fizikailag lefárasztani szinte lehetetlen. A kutyafitnesz gyakorlatai remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kutyánkat szellemileg is kimeríthessük. A tréningek nem igényelnek sok helyet, illetve időt, így kényelmesen beilleszthetőek a hétköznapok forgatagába, a séták remek kiegészítői lehetnek. Emellett a tréningek során pozitív megerősítéssel dolgozunk, amely a gazda-kutya kapcsolat további elmélyítését teszi lehetővé.

Mikor érdemes elkezdeni?
A kutyafitneszt már egészen fiatalon (8-9 hetes korban) el lehet kezdeni. Kezdetben mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, aki segít a megfelelő gyakorlatsor összeállításában, illetve az optimális tréningidő beállításában. A kutyafitnesz gyakorlatait egészen addig szabad csinálni, amíg a kutya egészséges, vagyis semmilyen mozgásszervi betegségben nem szenved.

A kutyafitnesz a gyakorlatban
A tréningek a már említett speciális kellékeken zajlanak, ahol az elsődleges cél, hogy a kutya ügyesen egyensúlyozva felvegye a különböző alappozíciókat (ül, fekszik, áll), majd idővel ki is tartsa őket. A tréningek részét képezhetik még a különböző trükkök is, amelyeket érdemes kezdetben a talajon alaposan kigyakorolni, majd fokozatosan az egyes koordinációs kellékeken kipróbálni. A koordinációs kellékeken a kutya mozgatásakor lassan járjunk el, és megvezetéssel (célkövetéssel) dolgozzunk. Legyünk türelmesek, ne kapkodjunk, hagyjuk, hogy a kutya magától érezzen rá a kellékeken történő magabiztos mozgásra. A tréningek során pozitív megerősítéssel dolgozzunk, tehát jutalomfalatot, játékot használunk. Az egyes pozíciók pontos megerősítése végett, pedig a klikkert, mint kiképzői segédeszközt használjuk.

Mennyi időt vesz igénybe egy foglalkozás?
A tréning időtartalmáról nehéz beszélni, hiszen ez a kutya korától, fajtájától, illetve a kutyafitneszben való jártasságától függ. A kutyafitnesz gyakorlása során a cél a heti maximum háromszori, kb. 10-15 perces tréningek elérése. A tréning napok között érdemes minimum 1-1 nap szünetet tartani, hogy kutyák kellőképpen kipihenhessék magukat. A pihenő napon ajánlatos rövidebb sétákat tartani, hogy az esetlegesen kialakuló izomláz elmúlását segítsük. A tréningek előtt szintén érdemes tenni egy gyors sétát, hogy az izmok bemelegedjenek, illetve nem javasolt a levezető séta ellógása sem. A kutyafitnesz gyakorlásában a tréning időket fokozatosan növeljük, illetve a feladatok bonyolításával is lépésről lépésre haladjunk.

Használandó felszerelések:
A kutyafitnesz tréningek kutyákkal szemben strapabíró kellékeken, un. koordinációs kellékeken (pl. koordinációs párnák) történnek. A koordinációs párnák különböző formákban, és méretben kaphatóak. A fitnesz párnákon kívül egyéb eszközök, mint például létrák, kis sámlik, rudak is használhatóak a tréningekhez.

Kezdő szett (Best Dog Kutyaközpont ajánlásával):
- 1 db nagyobb átmérőjű (kb. 60 cm) koordinációs párna
- 2 db kisebb átmérőjű (kb. 30 cm) koordinációs párna
- Masszázs félgömbök (4 db)
- Koordinációs diszk
 
 
 

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →