Különböző módszerek a koordinációs eszközök bemutatására:

A kutyafitnesz tréningeket - főleg kölyökkutyák esetében, amelyek kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, illetve mozgásuk is még kiegyensúlyozatlanabb - érdemes valamilyen nagyobb felület megismertetésével kezdeni. Erre kitűnőek például a habszivacsból készülő tárgyak (pl. FITPAWS Balance Pad).
 
 
A habszivacs megismertetése különböző módszerek mentén történhet. Az alább felsorolt módszerek mindegyike pozitív megerősítésen alapul. A habszivacs bemutatásával az a célunk, hogy a kutya idővel magabiztosan mozogjon, szívesen tartózkodjon a céltárgyon. Az új felület megismertetéséhez a klikker kiképzés különböző tanítási technikái közül választhatunk. A megvezetés technikája általában gyorsabb eredményt hoz, illetve segítségével szabályozható a kutya mozgásának sebessége. A formálás tanítási technikája lehetővé teszi egy adott viselkedés lépésről lépésre való kialakítását, így a kutya izmozata kellőképpen fel tud készülni az egyes gyakorlatokra, emellett a kutya fejében pontos kép rakódik össze a feladatról. Bármelyik módszert is választjuk, az adott technika eredményességét meggyorsíthatjuk, ha a tréninget megelőzőleg jutalomfalattal szórjuk meg a habszivacsot, így az illatozó kellék már magában felhívhatja a kutya figyelmét.
 
 
 
 
Étel jutalom mellett különböző kutyajátékokkal is motiválhatjuk a kutyát. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a kutyával mindig akkor játszunk, ha fent van a habszivacson. Ha esetleg a kutyánk kezdetben bátortalan, nem akar egyből rámenni a szivacsra, akkor legyünk vele türelmesek, kezdetben játszunk csak az eszköz közelében, majd szép fokozatosan csalogassuk a habszivacsra.
Hasznos trükk egy target (pl. egérpad) megismertetése a kutyával, amelyet rátehetünk a habszivacsra, illetve a későbbiekben akár a koordinációs kellékekre is. A kutyának megtanítjuk, hogy vezényszóra érintse a targetet, és lehetőleg egy kis ideig tartózkodjon is rajta. Ha ez megy a kutyának, akkor a céltárgyat ráhelyezhetjük a habszivacsra, majd idővel a targetet fokozatosan eltávolíthatjuk (erre jó taktika lehet, ha elkezdjük egyre kisebb darabokra vágni a targetet).
A habszivacs megismertetése közben a kutya megtanulja, hogy nemcsak szilárd felület létezhet. Ha a kutya már szívesen, magabiztosan mozog a habszivacson, akkor elkezdhetjük a különböző koordinációs (pl. masszázs félgömb, koordinációs párna) kellékek bemutatását. Következő lépésként a habszivacs pontos helyére tegyük le a koordinációs kelléket, majd az eszközök bemutatását szintén a fent említett technikák valamelyikével végezzük (lásd videó).
 
 

 
 
Hasznos tudnivalók:

• Fontos, hogy a kutya habitusához, motiváltságához mérten válasszunk a különböző kiképzési technikák közül. Magas motiválhatóság, lendületes temperamentum mellett inkább a megvezetés technikája ajánlott, hogy a kutyák mozgásának sebességét kontrollálni lehessen.

• A kiválasztott motivációs eszköz nem megfelelő, ha a kutyát túlságosan, vagy alig érdekli.

• A megvezetés technikája során a kezünket lassan mozgassuk a kutya orra előtt, és hagyjuk, hogy a kutya magától érezzen rá a számára kényelmes, és magabiztos mozgásformára.

• A kutyafitnesz feladatok gyakorlásakor nem a gyorsaság a cél. A hirtelen vett mozdulatok során a kutya megsérülhet, így szigorúan tilos a kutya kellékeken történő gyors mozgatása.

• A tréningek a különböző testhelyzetek, trükkök felvételéről, és kitartatásáról szólnak, miközben erősödnek a kutya izmai (mélyizmai), amelyek segítségével többek között fejleszthető a kutya álló-, és koordinációs képessége.