Alapfokú vizsga feladatai

 

Fontos tudnivalók:

• Az adott vizsgagyakorlat a „Feladat kezdődik!” felszólító mondattal kezdődik

• A kutya csak a feladatok között („Feladat vége!” mondat elhangzását követően) jutalmazható

Szociális (pl. szóbeli dicséret, simogatás) dicséret a feladatok után bármikor adható (kivétel: lábnál követésnél feladata, ahol a kutya feladat közben is jutalmazható szóbeli dicsérettel)

• Az egyes feladatok végrehajtásához használt vsz/kézjel maximum egyszer ismételhető

Kettőnél több vsz/kézjel használata pontlevonással jár

• A feladatok közül mindössze egyet lehet (teljesen elölről) ismételni, és az ismételt gyakorlatnál az elérhető maximum pontszám az eredeti pontszám fele
 
 
A vizsgázandó páros kizárólag egy ajtószabály teljesítését követően léphet a pályára.

1. Szemkontaktus (5 pont):
A kutya a gazdával (G) szemben ül. A kutya és a G között a távolság kb. 0,5 méter. A G szemkontaktus kér a kutyától. A kutyának a szemkontaktust 8 mp-ig kell tartania. A kutya a pozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

2. Alappozíciók felvétele hangjelekre (5 pont):
A kutya a G-val szemben áll. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G leülteti, lefekteti, majd felülteti a kutyát kizárólag vezényszavakat használva. A kutyának az egyes alappozíciókat minimum 3 mp-ig kell tartania. A G-nak úgy kell leültetnie a kutyát, hogy az utána kényelmesen lefekhessen, anélkül hogy a G hátralépne. A kutya az utolsó alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

3. Alappozíciók felvétele kézjelekre (5 pont):
A kutya a G-val szemben áll. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G leülteti, lefekteti, majd felülteti a kutyát kizárólag vezényszavakat használva. A kutyának az egyes alappozíciókat minimum 3 mp-ig kell tartania. A G-nak úgy kell leültetnie a kutyát, hogy az utána kényelmesen lefekhessen, anélkül hogy a G hátralépne. A kutya az utolsó alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

4. Állásból fekszik (5 pont):
A kutya a G-val szemben (vagy a G mellett) áll, vagy halad. A kutya és a G közötti távolság kb. 0,5 méter. A G a kutyát álló testhelyzetből, vagy mozgásban lefekteti a kutyát kizárólag vsz-t használva. A kutyának az alappozíciót minimum 3 mp-ig ki kell tartania. A kutya az alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

5. Állítás (5 pont):
A kutya ül, vagy fekszik (szabadon választható) a G-val szemben, vagy mellette. A G felállítja a kutyát. Kézjel, és hangjel is használható. A kutyának a pozíciót minimum 3 mp-ig kell tartania (fél pontszámért megengedett, hogy a kutya végig a gazda tenyerét érintse). Az állítás a fókusz tréninggel (jutalomfalat nélkül) technikájával is megoldható. A kutya az alappozícióból csak a feloldó vsz hallatára léphet el.

6. Helyben maradás ülve (5 pont):
A kutya ülő testhelyzetben van. A G 10 méterre eltávolodik, és ott 30 mp-ig vár, majd visszamegy a kutyához. A kutya a pozíciót csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el. A feladatot vezénylés segíti.

7. Helyben maradás fekve (5 pont):
A kutya fekvő testhelyzetben van. A G 20 méterre eltávolodik, és ott 1 percig vár, majd visszamegy a kutyához. A kutya a pozíciót csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el. A feladatot vezénylés segíti.

8. Helyben maradás ülő-, és fekvő testhelyzetben, a kutya megkerülésével (5 pont):
A kutya ülő-, majd fekvő testhelyzetben van. A G mind a két alappozícióban, mind a két irányból megkerüli a kutyát. A kutya a fejét fordíthatja, a csípőjét áthelyezheti a kerülések alatt, azonban mellkasával, testével nem fordulhat a G irányába. A G és a kutya közötti távolság a kerülések alkalmával nem lehet több, mint 1 méter. Az összetett feladat alatt maximum két “Marad!” vsz használható.

9. A kutya szabályos behívása helyben maradásból (5 pont) I.:
A G helyben hagyja a kutyát (ülve, vagy fekve - szabadon választható), eltávolodik tőle 10 méterre, majd szembe fordul vele, és behívja. A kutyának először a G elé kell beülnie („Hozzám!”), majd onnan a G megkerülésével felvennie az alapállást (németes beülés). A G minimális kézjellel segítheti a szembőli beülést, illetve a németes beülés végét. A kutya az alapállást csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el.

10. A kutya behívása helyben maradásból (5 pont) II.:
A G helyben hagyja a kutyát (ülve, vagy fekve, szabadon választható), eltávolodik tőle 10 méterre, majd szembe fordul vele, és G behívja a kutyát. A kutyának szemből, egyből fel kell vennie az alapállást (csehes beülés). A kutya az alapállást csak a feloldó vsz elhangzását követően hagyhatja el.

11.. Lábnál követés pórázon, megállásokkal, irányváltásokkal, hátraarccal, és alappozíciók felvételével (10 pont):
A feladat alapállás felvételével indul, és zárul. A páros 10 normál lépést tesz előre, majd megáll (alapállás felvétele). Ezt követően ismét 10 normál lépést tesz előre, majd jobbra fordul. A fordulást követően a páros ismét 10 normál lépést tesz előre, majd megáll, és a gazda lefekteti, majd felülteti a kutyát. Ezt követően ismét 10 lépést tesz előre, majd csinál egy hátraarcot. A hátraarcot követően a páros visszasétál normal tempóban 10 lépést, majd balra fordul, és 20 lépést követően megáll. A feladat végrehajtását vezénylés segíti. .

Pontozás:
• A feladatra maximum pontszám akkor adható, ha a kutya a fejét a lábnál követés alatt végig a G irányába fordítja, megfelelő közelséget tart, és a pozíciókat pontosan, vsz-kra teljesíti
• A feladat közben szociális jutalom bármikor adható
• A feladatra 5 plusz pont adható, ha a feladat alatt a G kezei végig a teste mellett szabályosan mozognak (ebbe nem tartozik bele a csípőre-, illetve a hátra tett bal kéz)
• A G-nak kötelessége jelezni (vsz-val) a kutyának az elindulásokat

 
 


 
 
12. Szabadon követés, megállással, hátraarccal, lassú lépéssel (10 pont):
A feladat alapállás felvételével indul, és zárul. A páros 10 normál lépést tesz előre, majd megáll (alapállás felvétele). Ezt követően ismét 10 normál lépést tesz előre, majd csinál egy hátraarcot. A hátraarcot követően visszafelé 5 normál-, majd 5 lassú lépés következik. Az ütemváltást végül 10 normál lépés követi, és végül a páros megáll. A feladat végrehajtását vezénylés segíti.

Pontozás:
• A feladatra maximum pontszám akkor adható, ha a kutya a fejét a lábnál követés alatt végig a G irányába fordítja, megfelelő közelséget tart, és a pozíciókat pontosan, vsz-kra teljesíti
• A feladat közben szociális jutalom bármikor adható
•A feladatra 5 plusz pont adható, ha a feladat alatt a G kezei végig a teste mellett szabályosan mozognak (ebbe nem tartozik bele a csípőre-, illetve a hátra tett bal kéz)
•A G-nak kötelessége jelezni (vsz-val) a kutyának az elindulásokat, illetve az ütemváltást

13. Apport (5 pont):
A G kidob egy játékot (minimum 5 méterre). A játékot a kutyának vagy a G kezébe kell adnia, vagy le kell tennie a G elé vsz-ra. A feladat alatt maximum 4 vsz (2x ”Hozd!” + 2x “Kérem!”/”Tedd le!”) használható. A feladat megkezdése előtt a G-nak 10-15 mp-re van arra, hogy ráhergelje a kutyát a zsákmányra (ezt természetesen nem kötelező kihasználni).

14. Előre küldés (5 pont):
A feladat alapállás felvételével indul. A G kiküldi a kutyát a bójához. A kutyának orral kell érintenie a bóját.
A bója 5 méterre van a párostól.

15. Élelem megtagadás (5 pont): A kutya laza pórázon (1,2 m-es fix póráz) sétál a gazdával. A páros egy rejtett, földre kihelyezett csalik mellett halad el. A kutya a csalit megnézheti, messziről felé szagolhat, azonban nem nyalhat bele, eheti meg. A G semmiféle figyelmeztetést nem adhat a kutyának. A kutya bármiféle figyelmeztetése súlyos pontlevonással jár.

16. Szabadon választható két trükk (5 pont):
A G két trükköt kér a kutyától. A trükk lehet saját test akciós, vagy tárgy manipulációs gyakorlat is. A trükkök bemutatásához a G használhat vsz-t, és/vagy kézjelet is.

17. Behívás, tenyérre bökés (5 pont):
A kutya behívása zavaró inger mellől (pl. kutyák mellől elhívás). A behívást követően a kutyának annyira kell megközelítenie a G-t, hogy az egy tenyérre bökést tudjon kérni anélkül, hogy a kutya felé lépne. A behívó vsz maximum kétszer mondható. A kutya a G-t a feloldó vsz hallatáig nem hagyhatja el.

18. Kutyakommunikációs helyzetek felismerése (5 pont):
A G 10 kutyakommunikációs helyzetet ábrázoló kép közül húz hármat. A G-nak a képen látható interakcióról, a kutyák belső állapotairól, illetve a lehetséges kimenetelekről kell beszélnie.

A vizsgaszabályzatot összeállította: Miklósi Bernadett
 
 

 
 

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →