Tóth Katinka – Kutyakiképző

Tóth Kata – Kutyakiképző
2017-04-26
Csibra Barbara – Kutyakiképző
2017-07-14
 
Kiskorom óta szeretem az állatokat és a természetet. Kutyákkal, macskákkal, lovakkal, tyúkokkal, nyulakkal, teknőssel, halakkal és egy fürjjel nőttem fel egy erdő szélén. Gyerekként meggyőződésem volt, hogy értek az állatok nyelvén, feladatom pedig, hogy (Sailor Moon-ná átváltozva) védjem őket. Sajnos rá kellett döbbennem, hogy mi sem áll távolabb az igazságtól.
Hosszú időre egy másfajta nyelv, a zene felé fordultam, de szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően az akadémia helyett végül a biológia szakot választottam.
Hamar bevonódtam az Etológia Tanszéken folyó kutatásokba, konferenciákba és tudományos versenyekbe. Szakdolgozatomban az oxitocin rendszer működését vizsgálom különböző fajtájú kutyák esetében. Jelenleg az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének munkatársaként EEG-, valamint ételválasztásos teszteket végzek szintén kutyákon.
Szakmai pályafutásom kezdetét éppen az állatok nyelvének nem értésének köszönhetem, hiszen ideiglenes, és saját befogadott kutyáimmal igen hamar bajba kerültem. Minden jószándékom ellenére is problémák hadával kerültem szembe. Szökés, csirkék, macskák, őzek vadászása, kukák kiborogatása, agresszióproblémák színes skálája, rettegés az emberektől, rettegés a szobroktól, ugatás, szeparációs szorongás, ásás, rombolás, behívás megtagadása, és még hosszan sorolhatnám. Jópár kutyaiskolán - köztük több Tükör Módszeres kutyasulin -, tanfolyamon és szemináriumon megfordultam gazdaként, majd oktatóként is.
Belekóstoltam az agilitybe, a canicrossba, az őrző-védő munkába, mantrailingbe, nyomkövetésbe, treiballba, frizbibe, engedelmes és ügyességi ágazatokba. Az egyetemi szakmai gyakorlatom során volt szerencsém néhány héten keresztül rókákkal is tréningezni. Óriási élmény volt. A tapasztaltak után értettem csak meg, hogy mennyire sokat várunk el a kutyáinktól, és milyen lenyűgöző, amire képesek. Néha azonban túl nagy falat nekik eligazodni a mi világunkban, ez pedig problémákhoz vezet.
Sajnos az állatok nyelvén még mindig nem tudok beszélni, de imádom azt a közös munkát, amikor együtt bogozzuk ki a szálakat, hogy kutya és gazdája jobban érthessék egymást.
 

Comments are closed.

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup